Mijn website aanmelden bij Google: moet dat?

Hulp nodig om hoger in Google te komen? Vul het contactformulier in.

Mijn website aanmelden bij Google: moet dat?

Moet ik mijn website aanmelden bij Google? Een veelgehoorde vraag die ik terughoor in mijn werk als SEO copywriter. In mijn blog beantwoord ik vragen die veel worden gesteld in zoekmachines. Deze keer: moet je je website aanmelden bij Google? Ik leg je uit hoe je je pagina’s beter vindbaar kan maken en hoe je dit doet. 

Even terug naar het begin: Google is slechts één zoekmachine. Zoekmachine optimalisatie is voor zoekmachines, niet specifiek voor Google. In Nederland (en de rest van Europa) heeft deze zoekmachine echter wel veruit het grootste marktaandeel (meer dan 90%). Optimaliseer je voor Google, dan optimaliseer je indirect ook voor andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo. Er zijn dus een aantal tools van Google die je helpen bij het vindbaar maken van je site in Google. 

Moet ik dan mijn website aanmelden bij google?

Het korte antwoord is: nee, dat hoeft niet. Als jouw website technisch goed in orde is en je schrijft relevante content, zal deze automatisch verschijnen in de zoekmachine. Het lange antwoord geeft aan dat je wel je pagina’s een ‘duwtje’ kan geven om je site beter vindbaar te maken. Hiervoor gebruiken we de tool Google Search Console

WAt is google search console?

Google Search Console is een gratis hulpmiddel van Google waarmee je de prestaties van je organische resultaten kunt analyseren en optimaliseren. Je ziet onder andere op welke termen jouw pagina’s worden vertoond – en het aandeel kliks erop (ook wel de CTR genoemd). Zie je onder ‘prestaties’ nog niet zoveel zoektermen terug komen, dan is het tijd om je pagina’s ‘aan te melden in Google’, ofwel: indexeringsverzoeken hiervoor aan te vragen. Voordat je dit gaat doen, zijn er een aantal stappen benodigd. 

Google Search Console aanmaken

Heb je nog geen Search Console-account? Maak deze dan zo snel mogelijk aan! Vul de url in en laat ‘m verifiëren. Kies er bij voorkeur voor om een ‘domeinproperty’ te laten verifiëren in plaats van een URL-voorvoegsel, omdat je dan alle type url’s binnen je domein kan laten indexeren. Denk hierbij aan https:// www. [domein] nl en https:// [domein] .nl en andere voorvoegsels zoals blog. [domein] .nl. Zo hoef je die verschillende voorvoegsels niet per account in te voeren. 

Volg de instructies die Search Console aangeeft en verifieer jouw account (of laat dit door je webbouwer doen). Vanaf nu kan je je je Google Search Console account gaan instellen.

Je Search Console-account ready to go maken!

Zorg er allereerst voor dat je onder het kopje ‘sitemaps’ je sitemap toevoegt. Dit kan je vergelijken met de inhoudsopgave van een boek: het geeft de hiërarchie weer van jouw website. Je sitemap kan je meestal vinden onder jouw url met de extensie /sitemap.xml (of sitemap_index.xml als je gebruik maakt van de Yoast-plugin). Heb je nog geen sitemap? Oei! Informeer naar bij je webbouwer of vraag een SEO scan aan. 

Goed, de basis staat. Je kunt nu aan de slag met het indexeren van je pagina’s. Dit is net zo simpel als dat ik het omschrijf. Bovenaan vind je een grote balk in je account die aangeeft: ‘Een url in [jouw domein] inspecteren.’. Begin eerst eens met de homepage. Als het goed is wordt deze wel geinspecteerd. Is dit niet het geval? Vraag dan direct een indexeringsverzoek aan. Rechtsonder zie je dan een knop die aangeeft “indexering aanvragen”. Met een beetje geduld wordt jouw pagina na een paar uren of dagen opgenomen in de index van Google. 

Je vindbare teksten sneller laten indexeren

Je hebt ontzettend sterke, SEO-vriendelijke teksten geschreven. Zonde als die niet worden gevonden. Nadat je een nieuwe tekst hebt geschreven, is het belangrijk om ‘m dus te laten indexeren. Dit doe je op dezelfde manier nadat je ‘m hebt gepubliceerd. Verzend ook opnieuw de sitemap, omdat er nu een nieuwe pagina in je site zit. Appeltje-eitje. 

Wil je nog meer van dit soort slimmigheidjes leren? Neem dan vrijblijvend contact met me op. 

Deel dit bericht