#1 Een online business starten? Zet die eerste stap!

Hulp nodig om hoger in Google te komen? Vul het contactformulier in.

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een ‘side hustle’ heeft. Van webshop tot online cursus. En ik moet eerlijk zijn: ook ik doe daaraan mee. Tuurlijk, om geld te verdienen. Maar het is méér dan dat alleen. Ik doe het namelijk alleen als ik denk dat het echt uniek is of wanneer ik achter een product sta. En de lessen die ik daaruit leer, kan ik ook weer toepassen voor mijn klanten. Win-win, wat mij betreft. 

Starten met je online business

Ik begin deze blogreeks omdat ik je wil meenemen in die eerste stappen. Disclaimer: ik zit nog middenin dit proces. Ik wéét dat mijn producten en diensten goed zijn, maar ik zoek naar manieren om ze onder de aandacht te brengen én om de juiste doelgroep aan te spreken. Ik beloof je geen gouden bergen maar neem je mee in mijn reis erbij en vertel je hoe ik ben begonnen en deel ik alle ups en downs. 

Over mijn online businesses

Met mijn ‘functie’ als SEO copywriter verdien ik mijn brood. Dit doe ik sinds september 2019 op freelancebasis. En ik moet zeggen, dat legt me geen windeieren. Als je start met een totaal nieuwe online business, dan raad ik altijd aan om iets ernaast te hebben. Ik ben overigens niet vanuit dat idee begonnen, maar omdat ik het echt leuk vind en er al veel ervaring in heb. Ik zag dit iets waar ik jaren m’n brood mee zou gaan verdienen (en nog steeds, hoor). Die focus is wel langzaam verschoven, maar daarover later meer. Voordat ik hiermee begon werkte ik bijna vijf jaar als online marketeer/ trainer voor een online marketingbureau en had ik dus al de nodige ervaring op gedaan. En: een netwerk opgebouwd. Niet geheel onbelangrijk. 

Maar daarnaast heb ik dus ook nog een webshop en online cursus. Die webshop kwam op mijn pad omdat een mede-freelancer dat graag wilde starten en onze skillsets prima op elkaar aansloten. Ook wilde ik graag meer weten over de B2C-markt, want eigenlijk was ik alleen maar bekend met werken binnen B2B. Win-win, want dat leverde me meer ervaring op én mogelijk een extra inkomstenstroom. 

Maar over die webshop ga ik het nu niet hebben. We leveren daar namelijk fysieke producten bij en ik wil me richten op het vermarkten van online diensten en producten. Mijn online cursus dient daarvoor als voorbeeld. 

de reden waarom ik nog freelance

Maar voordat ik daar dieper op inga, wil ik je vertellen waarom ik ook nog freelance. Tenzij je een grote zak met geld in je schoot geworpen krijgt, is het fijn om een buffer te hebben. Voordat je serieus geld gaat verdienen aan een online product ben je flink wat werk verder. Misschien werkt het voor sommigen motiverend om te zien dat de cijfers op de bankrekening steeds verder rood kleuren, maar voor mij persoonlijk is het heel fijn dat ik niet hoef te werken vanuit ‘moeten’.  

Ik doe mijn extra projecten ernaast en verdien mijn hoofdinkomen met freelancen. Dat geeft mij ademruimte en laat me geen onnodige risico’s nemen omdat het noodzakelijk is om geld te verdienen. 

De reden waarom ik niet alleen wil freelancen

Freelancen levert mij dus een prima inkomen op en ik kan er ruim van leven en sparen. Maar toch wil ik méér. Waarom? Omdat freelancen ook kwetsbaar maakt. Met ziekte of vakantie ligt het werk stil. Ik krijg alleen betaald voor de uren dat ik daadwerkelijk werk en met mijn eigen uren raak ik op den duur aan een plafond. Nou kan ik een deel uitbesteden en werken met een team, maar het ik werk er niet slimmer mee. Ook geven meerdere inkomensstromen me meer zekerheid en ben ik niet van een iets afhankelijk. 

starten met de online business

Goed. Genoeg over waarom ik dit doe en waarom ik een online business wilde starten en nu wil laten groeien. Dan gaan we nu even verder in op mijn online cursus. 

Deze cursus heet ‘Automatiseren Zonder Programmeren’. Vorig jaar, toen ‘miss rona’ ineens de boel overhoop schopte voelde ik me als freelancer voor het eerst kwetsbaar. Ik werkte vanuit Bali en had lage kosten aan levensonderhoud. Maar klanten werden voorzichtiger en ik kreeg het rustiger. Help! Welke kant zou dit opgaan?

Op dat moment zat ik samen met een aantal andere ‘digital nomads’ in een villa op Bali en iedereen was hard bezig aan z’n eigen business te werken. Ik was voor die tijd al altijd bezig met het zoeken naar tools zodat mijn werk slimmer en beter kon. En net op dat moment kreeg ik vragen vanuit een huisgenoot over ActiveCampaign, een e-mail/marketing automation programma dat ik goed beheers. Als zij deze vragen hadden, hadden vast anderen ze ook. En wat was nou een beter moment dan deze cursus te maken op het moment dat iedereen aan het thuiswerken was? Om met deze online cursus te starten, ben ik drie hoofdstappen doorlopen. 

Stap 1: start before you're ready

Ik had tijd, zag mogelijkheden en had de middelen. Wat hield me tegen? Helemaal niets! Wat ik vaak merk, is dat anderen dan nog lang gaan nadenken: moet ik dit wel doen? Vinden mensen dit leuk? Zie ik er stom uit op camera en heb ik eigenlijk wel een goede microfoon op op te nemen?

Natuurlijk schoten die gedachten ook door mijn hoofd. Ik ben tenslotte ook niet van steen. Maar ik besloot me daar overheen te zetten, want de enige manier om op die vragen antwoord te krijgen is door het te doen. Tuurlijk, soms is vooronderzoek echt wel prima en het hangt van de persoon af wat het beste bij je past. Ik ben een echte doener. Maar mijn ervaring leert dat je ergens mee moet beginnen in plaats van je plan uit te schuiven. Houd je einddoel voor ogen en zorg dat je de tijd ervoor maakt. 

Stap 2: maak een planning

Enthousiast beginnen en voor je ’t weet zakt de motivatie weer weg. Been there, done that. Zorg dat je weet waaraan je begint en maak er tijd voor. Want nieuwe dingen starten is nou eenmaal superspannend en leuk. Maar dat project vasthouden en er consistent aan werken? Dat is wel even andere koek. Ik besloot ervoor te gaan en binnen een maand stond mijn cursus online gepubliceerd mét de eerste deelnemers erin! 

Maak een planning met die stip aan de horizon. In mijn geval: die online cursus lanceren en er deelnemers in krijgen. Werk vanuit daar terug. Wat heb je nodig? (een laptop om op te nemen, een camera, microfoon (of een koptelefoon), scripts en een platform om de cursus op te publiceren. Start vanaf het begin en deel je plannen met een like minded persoon. Het is namelijk fijn om er met anderen over te praten en die jou ook accountable houdt voor hetgeen wat je doet.

Stap 3: Werk aan je online autoriteit

Ik heb letterlijk binnen één maand een online cursus gemaakt en gepubliceerd. En dan voel je je even heel erg trots, want dan heb je het geflikt. Maar eigenlijk heb je dan nog helemaal niets bereikt, want uiteindelijk wil je dat er deelnemers in de cursus komen en de euro’s naar je bankrekening rollen. Eigenlijk begint het spel nu pas. 

En ik kan je vertellen: dat is best wel pittig. Want je verwacht misschien dat de deelnemers vanzelf in je cursus rollen, maar helaas is de waarheid pijnlijker. Daarom is het belangrijk om zichtbaarheid en autoriteit op te bouwen. Stel: Tony Robbins lanceert een grote cursus. Hij is dé autoriteit op het gebied van zelfontwikkeling, dus waarschijnlijk ga je niet lang nadenken of je deze cursus moet afnemen, als dat is waar je naar op zoek bent. Als je dit leest dan is de kans groot dat jouw bereik kleiner is dan dat bereik van Tony Robbins en daarom moet jij meer aan de bak gaan. In mijn volgende blog vertel ik je daarom hoe je meer autoriteit en zichtbaarheid kan genereren. 

Reacties, tips of tricks? Laat het weten in de comments. Ik lees ze allemaal, soms beantwoord ik ze zelfs. 😉

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *