SEO Freelancer

Vragen?

Je wilt beter gevonden worden. Hoger in de zoekmachines zoals Google terechtkomen en meer verkeer naar je website of die van je klant. Je weet dat SEO een van de mogelijkheden is om je vindbaarheid te vergroten, daarom zoek je in Google op de term SEO freelancer

Verrek! Kom je via (surprise, surpise) mijn SEO-inspanningen op deze pagina terecht. Aangenaam, mijn naam is Jody en ik ben een SEO freelancer voor online marketingbureaus. Jarenlang heb ik bij een online marketingbureau gewerkt waar ik alle facetten heb geleerd en toegepast in de praktijk. In 2019 heb ik de keuze gemaakt om voor mezelf te starten als SEO freelancer. Ik geloof in ’teamwork makes the dream work’ en daarom ben ik de flexibele schil van SEO- en online marketingubureaus (lees ook meer over mijn partners in online). 

jody - seo freelancer

Wat is een SEO freelancer?

Een SEO freelancer is een specialist op het gebied van vindbaarheid in zoekmachines. SEO staat voor Search Engine Optimization (of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands) en kortgezegd betekent het dat je de zoekmachine ‘beïnvloed’ met jouw pagina’s, waardoor je een betere positie behaalt in zoekmachines. Op freelance-basis betekent dat de specialist niet in dienst is van een bedrijf, maar als zelfstandig ondernemer voor jouw werkzaamheden uit handen neemt.

Waarom SEO freelancer voor bureaus?

In a galaxy far, far away (eigenlijk was het tot zomer 2019, maar door alle gekkigheid voelt het als een eerder leven) deed ik verschillende SEO-projecten voor klanten. Ik deed de zoekwoordonderzoeken, briefte copywriters… maar miste zelf het schrijven. Daarom besloot ik om dit voor mezelf te doen en mijn eigen klanten verder te helpen. Ik merkte in loondienst dat het bureau waarbij ik werkte moeite had om goede SEO copywriters te vinden. We werkten samen met goede copywriters, die minder kennis hadden van SEO. Of ik trainde copywriters om ook met vindbaarheid rekening te houden. Omdat ik schrijven zelf ontzettend leuk vind (en het op dat moment miste)  besloot daarom het gat op te vullen tussen de traditionele tekstschrijver en online marketingbureaus met specialisme in SEO. Vandaar dat ik nu SEO freelancer (of nog specifieker: SEO copywriter) ben. Daarnaast vind ik de samenwerkingen met bureaus het leukste omdat je dan meer voor elkaar krijgt voor de klant. SEO is tenslotte één onderdeel van het totaal. 

Wat doet een SEO freelancer?

Wat een SEO freelancer doet, hangt af wat het specialisme is binnen SEO. Ik richt me specifiek op het schrijven van content, maar kan ondersteunen en adviseren in de overige peilers. Dat zijn er in totaal drie: techniek, content en links.

Techniek

Technische SEO is onder andere ervoor zorgen dat de laadsnelheid goed is en dat pagina’s gemakkelijk indexeerbaar zijn. Technische SEO-specialisten hebben vaak ook kennis van HTML en werken regelmatig samen met webbouwers. Zo dienen mijn SEO scans als een ‘second opinion’ voor klanten of werk ik samen met webbouwers bij de realisatie van een nieuwe website. 

Content

Content is het schrijven van zoekmachine-vriendelijke pagina’s. Oftewel: pagina’s die gevonden worden wanneer jouw doelgroep een specifieke zoekopdracht heeft, denk aan: “nieuwe rode sportschoenen”. Naast het vindbaar maken van de pagina’s, is het ook belangrijk om te achterhalen of er zoekvolume zit op de desbetreffende term. Je kan met een specifieke term bovenaan staan, maar als niemand op die term zoekt, is het werk voor niets geweest. Naast tekst kan onder content ook afbeeldingen, video en bijvoorbeeld infographics vallen.

Links

Tot slot heb je nog het stukje linkbuilding: het over en weer linken van en naar websites, om meer autoriteit te krijgen. Vroeger was het zaak om op iedere startpagina te staan op internet en kreeg je automatisch autoriteit. Tegenwoordig hebben zoekmachines zoals Google hun algoritme beter ontwikkeld, waardoor dit soort cowboypraktijken niet altijd meer werken. Nog steeds kan het lonen om op een startpagina te staan, mits relevant. De beste manier om kwalitatieve links te genereren, is door sterke content te publiceren. Men verwijst naar jou en zoekmachines zien je als een autoriteit. Of je schrijft gastblogs voor andere sites waarnaar je naar je eigen website verwijst. Zo schreef ik eerder een artikel voor ISCV schrijftrainingen met hetzelfde doel: het delen van kennis en een backlink naar mijn website.

 

Huur mij in als je flexibele schil

Als SEO freelancer richt ik me vooral op het schrijven van aantrekkelijke en vindbare teksten voor je jouw klanten. Jij houdt je als online expert bezig met strategieën en het managen van alle kanalen. En ik ben het beste om die SEO-teksten voor je te schrijven. In de vorm van landingspagina’s, cornerstone content, pillar pages of blogs. Wil je mij inhuren als SEO freelancer? Mail me direct via info@getthelead.nl, kom ik contact via LinkedIn of vul onderstaand formulier in.